7 Φεβρουάριος 2014, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Ο Ποντιακός χορός Χαλάι του Ακ Νταγ Ματέν

  • Ο Ποντιακός χορός Χαλάι του Ακ Νταγ Ματέν

Χαλάι ονομάζεται ο χορός της περιοχής του Ακ Νταγ Ματέν Δυτικού Πόντου.

Ο αργός τελετουργικός αυτός χορός χορεύονταν σε διάφορες παραλλαγές και στις περιοχές της Σεβάστειας, του Τσόρουμ, αλλά και στην βόρεια Καππαδοκία και την Καισάρεια.

Πήρε το όνομα του από ένα από τα αγαπητά τραγούδια που συνόδευαν τη μελωδία του χορού και το οποίο τραγουδιόταν στα τούρκικα "σινί χαλάι, ουσινί..."

Επίσης σε παλιότερους Μετενλήδες είναι γνωστό ως "νέπε, νέπε Θώδορε..." από ένα άλλο στιχάκι του γνωστού τραγουδιού. Υπάρχουν και άλλα πολλά ακόμα δίστιχα για την μελωδία του χορού τα οποία τραγουδιούνταν και τραγουδιούνται τόσο στα τούρκικα όσο και στα ποντιακά. 

Τα μουσικά όργανα της περιοχής του Ακ Νταγ Ματέν ήταν το βιολί, το οποίο το κρατούσαν κατακόρυφα όπως την ποντιακή λύρα, κυρίως σε συνοδεία από το ούτι και λιγότερο από τον ζουρνά και το νταούλι. Ένας από τους τελευταίους (αν όχι ο τελευταίος) που παίζουν το βιολί με τον αυθεντικό και παραδοσιακό τρόπο του Ακ Νταγ Ματέν είναι ο Κώστας Λεπτοκαρίδης από την Παλαιοκώμη Σερρών.

Εδώ στην παρουσίαση του χορού παίζει και τραγουδάει ο Αντώνης Παπαδόπουλος από την Αμφίπολη Σερρών, ο οποίος είναι επίσης Μετενλής στην καταγωγή και συνεχίζει, ως μόνος λυράρης στον χώρο του ποντιακού πενταγράμμου, να διατηρεί και να μεταδίδει τους παραδοσιακούς σκοπούς και το αυθεντικό μουσικό ύφος του Ακ Νταγ Ματέν.

Τον χορό παρουσιάζει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού.

Δείτε το βίντεο στο τέλος του κειμένου...

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr