22 Ιανουάριος 2014, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:38

Όλα όσα έγιναν στην 1η συνάντηση για την ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Χίου!

  • Όλα όσα έγιναν στην 1η συνάντηση για την ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Χίου!

Όλα όσα έγιναν στην 1η συνάντηση για την ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Χίου!

Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, στις 18:30, στην «Οδύσσεια», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Ποντίων της Χίου για την Ίδρυση Συλλόγου Ποντίων, μια ιδέα της Πόντιας λυράρισσας Μαρίας Ευθυμιάδου. Οι Πόντιοι που μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει στο κάλεσμα για την ίδρυση του Συλλόγου είναι περίπου 40, αριθμός που για αρχή στο νησί όπου βρισκόμαστε κρίνεται ικανοποιητικός. Έτσι, έχουμε εξασφαλίσει τον αριθμό μελών που απαιτείται για την ίδρυση του Συλλόγου. Θέλουμε, όμως, κατ’ αρχήν όλοι οι Πόντιοι της Χίου να καταγραφούμε και να γνωριστούμε.

Στη συνάντηση έγινε λόγος για τους στόχους και τις επιδιώξεις μας καθώς και  για θέματα πρακτικής φύσης (καταστατικό, αριθμός μελών Δ.Σ, όνομα, συνδρομή κ.α.).

Επίσης, αποφασίστηκε ο Σύλλογος Ποντίων να μπορεί να δεχθεί ως μέλη και φίλους της ποντιακής παράδοσης, ανθρώπους που αγαπούν και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη μουσική, τους χορούς, τα ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, τα φαγητά και τη νοοτροπία των Ποντίων. Παρ’ όλα αυτά, κρίθηκε απαραίτητο το Δ.Σ. να αποτελείται αποκλειστικά από άτομα ποντιακής καταγωγής, για να διατηρήσουμε μια σχετική αυτονομία.

Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Θρακών και Μακεδόνων Χίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», γιατί είναι αυτός που για πολλά χρόνια φιλοξενεί τους Πόντιους που ζούνε στο νησί. Νιώθουμε, όμως, την ανάγκη να έχουμε και έναν ξεχωριστό, δικό μας, Σύλλογο, στον οποίο θα διατηρήσουμε και θα καλλιεργήσουμε την ποντιακή παράδοση και με τον οποίο θα έρθουμε σε επαφή με άλλους Πόντιους στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Τη σύμπλευση πάντως με τους «Θρακομακεδόνες» τη θεωρούμε σχεδόν αυτονόητη.

Θα θέλαμε, ακόμη, να πούμε πως είναι πολύ συγκινητικές οι ευχές και η συμπαράσταση που δεχόμαστε από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεσή μας να ιδρύσουμε Σύλλογο Ποντίων στη Χίο από τους Πόντιους της υπόλοιπης Ελλάδας. Η καρδιά και η αδελφοσύνη της φυλής μας φάνηκε για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο! Τους ευχαριστούμε θερμά για το κουράγιο που μας δίνουν και για τη βοήθεια που μας προσφέρουν.

Και, βέβαια, ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τους Χιώτες που τόσα χρόνια μας έχουν αγκαλιάσει και μας κάνουν να «ξεχνάμε για λίγο» ότι είμαστε μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε ο καθένας μας. Γι’ αυτό και τους καλούμε να έρθουν κοντά μας στην καινούρια σελίδα που ανοίγεται στη Χίο μας.

Σύντομα θα οριστεί νέα συνάντηση, για να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες για την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Χίου.

Παρακαλούμε, λοιπόν, τους Πόντιους – και πλέον και τους μη Πόντιους – να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα: 6976 345 330, 6942 052 289, 6970 011 437.

Τμήμα συνταξης
Pontos-News.Gr