22 Δεκέμβριος 2013, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2014, 13:10

Ποντιακό χριστόψωμο με προζύμι

  • Ποντιακό χριστόψωμο με προζύμι

Το pontos-news.gr σάς προτείνει ποντιακό χριστόψωμο με προζύμι ή με μαγιά. Το χριστόψωμο το έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο την παραμονή των Χριστουγέννων.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιά ή 250 γρ. προζύμι*
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. συνολικά γλυκάνισο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο
  • 4 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • σταφίδες (προαιρετικά)

*Προζύμι μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ή να αγοράσετε έτοιμο από φούρνο.

Για το στόλισμα

  • αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το γλασάρισμα

  • μέλι
  • νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Με προζύμι
    Προσθέτουμε στο προζύμι 300 γρ. αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε όλη νύχτα. Το πρωί βάζουμε σε μια λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό.
  • Με μαγιά
    Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και τη μαγιά, και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  1. Παίρνουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά.
  2. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, την αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω για να μην κάνει κρούστα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και από πάνω ρίχνουμε μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν την πιέσουμε με το δάχτυλό μας και δεν επανέλθει.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ή δύο λαδωμένα ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος, και αφού την στολίσουμε* αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 20΄. 
  4. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200-220° για 40-45΄. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε τρυπάμε με ένα μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμο. Βγάζουμε το χριστόψωμο από το ταψί και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.
  5. Στη συνέχεια με ένα πινέλο το αλείφουμε με μέλι αραιωμένο σε νερό σε αναλογία 3 προς 1.

*Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα οι Πόντιες νοικοκυρές έφτιαχναν αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε να κάνετε ένα σταυρό και στη μέση να βάλετε ένα καρύδι ολόκληρο, ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr