20 Δεκέμβριος 2013, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:33

Πώς να φτιάξετε την τέλεια Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

  • Πώς να φτιάξετε την τέλεια Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει γαλοπούλα γεμιστή, τραγανή και ζουμερή. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείτε την δοκιμασμένη συνταγή μας.

Μαρινάδα

1/2 φλιτζάνι χοντρό αλάτι

1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κόκκοι πιπεριού

1 κ.σ.κόκκοι από μπαχάρι

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κλωναράκι δενδρολίβανο

2 πορτοκάλια κομμένα στα δύο

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λεκάνη ρίχνουμε μέσα τα υλικά και την σκεπάζουμε με νερό. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 12 περίπου ώρες, γυρίζοντάς την κατά διαστήματα.

Γέμιση

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Εντόσθια της γαλοπούλας

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό

1/4 φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα

2 σακουλάκια κουκουνάρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές κονιάκ

1 κούπα ζωμό λαχανικών

αλατοπίπερο

Εναλλακτική γέμιση

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με διάφορα σκληρά τυριά κομμένα σε κύβους

Άλειμμα

Μέλι

Μουστάρδα

Ετοιμασία της γέμισης

Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίστε τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι. Ρίξτε το ρύζι, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε το ζωμό λαχανικών και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά να τραβήξει τα υγρά.

Όταν κρυώσει γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη ή στερεώστε με ξυλάκια από σουβλάκια.

Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και κλείστε το με τον ίδιο τρόπο. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα γιατί κατά το ψήσιμο η γέμιση θα φουσκώσει.

Ψήσιμο

Αλείψτε την επιφάνεια της γαλοπούλας με το μείγμα μουστάρδας - μελιού. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο ταψί και σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο. Μέσα στο ταψί ρίξτε 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι κόκκινο κράσι. Κόψτε ένα πορτοκάλι στα τέσσερα και τοποθετήστε το γύρω από τη γαλοπούλα

Ψήστε στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο, υπολογίζοντας 1 ώρα περίπου για κάθε κιλό, περιχύνοντας την με τα ζουμιά της και γυρίζοντας την όταν χρειάζεται. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο νερό στο ταψί. Όταν θα έχει ψηθεί εσωτερικά βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα.

Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr