18 Δεκέμβριος 2013, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:45

Η Κρήτη γιόρτασε τα 100 χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα με τους Πόντιους πάντα δίπλα της!

  • Η Κρήτη γιόρτασε τα 100 χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα με τους Πόντιους πάντα δίπλα της!

Η Κρήτη γιόρτασε τα 100 χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα με τους Πόντιους πάντα δίπλα της!

Η κακοκαιρία δεν εμπόδισε την αθρόα προσέλευση κόσμου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, στο Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η εκδήλωση στο ολυμπιακό κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ελληνικού, ήταν το αποκορύφωμα του μεγάλου εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων, από την ένταξη της στην Ελληνική επικράτεια γιόρτασε η Κρήτη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Κρήτης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Παράρτημα Αττικής), η Κρητική Εστία, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και τα Κρητικά Σωματεία της Αττικής.

Στην εκδήλωση είχε προσκαλεστεί η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όπου εκπροσωπήθηκε επάξια από τον Σ.ΠΟ.Σ. Νοτίου Ελλάδας και Νήσων. Συμμετείχαν 50 χορευτές από διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους της Αττικής, οι οποίοι παρουσίασαν τους χορούς: Λετσίνα, Τρυγόνα Τραπεζούντας-Τρυγόνα Ματσούκας, Σερανίτσα, Τικ διπλό-Τικ τρομαχτό, Κοτς , Σερρα χορός, Ομαλ Κερασουντέικο και Κοτσιχτόν Ομαλ. Χοροδιδάσκαλοί ήταν ο Ηλίας Τσεραχίδης και ο Ηρακλής Παπαγιαννίδης ενώ γενικός συντονιστή τους ήταν ο Όμηρος Παχατουρίδης. Οι μουσικοί που συνόδευσαν τον σύνδεσμο ήταν ο Ανέστης Ιωακειμίδης στην Λύρα και το τραγούδι, ο Χριστόφορος ο Κοσμίδης στο Αγγείο και ο Περικλής ο Κατσώτης στο Νταούλι.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.
 
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery