10 Νοέμβριος 2013, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:52

Το αντίδοτο για την κρίση το ξέρουν μόνο οι Πόντιοι!

  • Το αντίδοτο για την κρίση το ξέρουν μόνο οι Πόντιοι!

Μόνο οι Πόντιοι γνωρίζουν ποιο είναι το πιο δυνατό αντίδοτο για την κρίση. Τα οικονομικά προβλήματα που δεν έχουν τελειωμό, δρουν αρνητικά στην ψυχολογία μας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε γύρω μας πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα.

Αρκεί όμως να βρεθεί κανείς σε κάποια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Ποντιακοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και τότε θα διαπιστώσει ότι στα ποντιακά γλέντια, ο κόσμος ξέρει να διασκεδάζει και να ξεχνάει τα προβλήματά του.

Πρόσωπα χαρούμενα, κεφάτα, αισιόδοξα αφήνουν για λίγο τα προβλήματα και διασκεδάζουν αποδεικνύοντας πως οι ποντιακοί χοροί ξεσηκώνουν την ψυχή κάθε Πόντιου και όχι μόνο.

Οι ρίζες της μουσικής του Πόντου χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Ο κεμεντζές, το τουλούμ (ασκί, γκάιντα) και το ταούλ (νταούλι, ζουρνά) συνθέτουν τους ήχους της ποντιακής μουσικής που το άκουσμά της προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Οι πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός χορός σέρα, τον οποίο πολλοί ταυτίζουν με τον αρχαίο πυρρίχιο και ο χορός πιτσάκ ή χορός των μαχαιριών.

Άλλοι χοροί από τους πιο γνωστούς είναι:

Ανεφορίτσα, Αρματσούκ, Καλόν κορίτς: προέρχεται από την περιοχή της Ματσούκας, κοντά στην Τραπεζούντα. Πήρε την ονομασία του από το στίχο του τραγουδιού: Καλόν κορίτς, καλόν κορίτς καλόν κ ευλογημένον σην χόραν φαίνεται άχκεμον, σε μέν εν φωταγμένον (Καλό κορίτσι κι ευλογημένο, στους ξένους φαίνεται άσχημη, σε μένα πανέμορφη). Είναι μια μορφή διπλού τικ. Κότσαρι, Λετσίνα, Μαντήλια, Oμάλ, Πιτσάκ ή Χορός των μαχαιριών, Σερανίτσα ή Ψευτοσέρα, Τικ μονό, Τρυγόνα.

To Pontos-News.Gr σας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, για να μην χάνεται την ευκαιρία να διασκεδάσετε σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεστε, με πολύ μικρό οικονομικό κόστος.

Σχετικά άρθρα:

Ποντιακοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr