7 Νοέμβριος 2013, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:43

Πόντος και Αρμενία: Όλα όσα έγιναν χθες στην μεγάλη εκδήλωση!

  • Πόντος και Αρμενία: Όλα όσα έγιναν χθες στην μεγάλη εκδήλωση!

Πόντος και Αρμενία: Όλα όσα έγιναν χθες στην μεγάλη εκδήλωση! Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Χθες πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο αφιέρωμα για τον Πόντο και την Αρμενία, με θέμα «Χθες, σήμερα, αύριο... Μία διαδρομή από Μνήμες», με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο πολιτιστικός πολυχώρος της Νίκαιας Μάνος Λοΐζος πλημμύρισε από κόσμο αφήνοντας άφωνους ακόμα και τους διοργανωτές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την Ίδρυση της Νίκαιας και τελούνταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους Πόντιους και τους Αρμένιους να μπαίνουν στον χώρο πιασμένοι χέρι – χέρι, φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας κεριά αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της Γενοκτονίας από τους Τούρκους. Όλοι τους νέα παιδιά έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι άξιοι απόγονοι όσων τόσο άδικα χάθηκαν. Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων της σχολής Αρμενοπαίδων "ΖΑΒΑΡΙΑΝ" έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό παρουσιάζοντας χορούς της Ποντιακής αλλά και της Αρμένικης παράδοσης.

Εξαιρετικές υπήρξαν και οι αφηγήσεις της Χριστίνας Αλεξανιάν (ηθοποιός), του  Άλκη Πασαλίδη (δημοσιογράφου), του Γιώργου Χατζηελευθερίου (ερευνητή λαογραφίας) και της Δέσποινας Σωτηροπούλου (δημοσιογράφο - πρόεδρος ΔΗΚΕΝΙΡ) που κυριολεκτικά ζωντάνεψαν την ιστορία των δύο λαών, με την τόσο κοινή διαδρομή, περιγράφοντας όλα τα δείνα και τις κακουχίες που πέρασαν στην διάρκεια των Γενοκτονιών.

Την εκδήλωση έντυσαν με τις μελωδικές τους φωνές ο Χάικ Γιαζιτζιάν και ο Δημήτρης Καρασαββίδης ξεσηκώνοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.

Με την παρουσία τους τίμησαν την βραδιά ο Δήμαρχος του δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη ο Γιώργος Ιωακειμίδης, η Τζένη Βαμβακά Βουλευτής Β’ Πειραιώς του Σύριζα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας-Κορυδαλλού Νίκος Κοπαλάς και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και Πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.

Χορηγός επικοινωνίας της μεγάλης βραδιάς ήταν το Pontos-News.Gr.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου από την εκδήλωση.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery