1 Νοέμβριος 2013, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:55

Νοέμβριος ή Αεργίτες! Δείτε γιατί τον έλεγαν έτσι οι Πόντιοι

  • Νοέμβριος ή Αεργίτες! Δείτε γιατί τον έλεγαν έτσι οι Πόντιοι

Ο Νοέμβριος ή Αεργίτες στην Ποντιακή διάλεκτο είναι ο τρίτος μήνα του Φθινοπώρου. Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό novem που σημαίνει εννέα γιατί ήταν ο ένατος μήνας στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Για την ποντιακή του ονομασία Αεργίτες υπάρχουν δύο εκδοχές.

Κατά την πρώτη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από την παραφθορά του Άι Γιώργης. Την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τιμούσαν ιδιαιτέρως στις περιοχές του Πόντου, στις 3 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τη λέξη «άεργος», επειδή τον μήνα αυτό οι Πόντιοι δεν είχαν δουλειές στα χωράφια.

Οι περισσότερες περιοχές του Πόντου τον Νοέμβριο ήταν σκεπασμένες με χιόνι "Κρυάδας και χιόνια πολλά έγκε μας Αεργίτες, σον κρύον π' εφτάει σεβταλούκ, θα εν πολλά τεχντίτες".

Οι σημαντικότερες γιορτές του μήνα

Εκτός από τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, εορταζόταν η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, του Αγίου Μηνά που ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στις παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας και με μεγάλη λαμπρότητα γιόρταζαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.

Επίσης στις 12 Νοεμβρίου τιμούσαν τον Όσιο Πατέρα Νείλο τον Σοφό που καταγόταν από τα Κοτύωρα του Πόντου, καθώς και τον Όσιο Στυλιανό στις 26 Νοεμβρίου που καταγόταν από τον Πόντο.

Τέλος στις 30 Νοεμβρίου τιμούσαν τον Άγιο Ανδρέα που λέγεται ότι έφτασε διδάσκοντας σε ένα παερκκλήσι στο χωριο Χαβά και διανυκτέρευσε κάτω από μια ιτιά κοντά σε πηγή που υπάρχει στην περιοχή.

Mε πληροφορίες από το "Εδεσματολόγιο του Πόντου" της Έφης Γρηγοριάδου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr