17 Οκτώβριος 2013, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:58

Η δυναμική της ποντιακής παράδοσης, αφετηρία για την γνωριμία με την ποντιακή νεολαία!

  • Η δυναμική της ποντιακής παράδοσης, αφετηρία για την γνωριμία με την ποντιακή νεολαία!

Η δυναμική της ποντιακής παράδοσης, αφετηρία για την γνωριμία με την ποντιακή νεολαία!

Ο Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς  «Οι Ακρίτες», ιδρύθηκε το 2001 από πόντιους φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς, με σκοπό την ανάδειξη της ποντιακής παράδοσης, της ποντιακής διαλέκτου και των ποντιακών χορών, όλων των περιοχών του Πόντου. Ο σύλλογος τα τελευταία δώδεκα χρόνια, προσπαθεί μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί και συμμετέχει, να καθιερώσει την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης με σκοπό την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων, η οποία αποτελεί δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό. Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη, ταυτότητα και ταυτόχρονα να τονώσει την εθνική μας συνείδηση.

Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά στα ποντιακά δρώμενα παίρνοντας μέρος σε εκδηλώσεις με ποντιακό στοιχείο και οι οποίες περνούν ελπιδοφόρα μηνύματα στους νέους! Οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει ο σύλλογος είναι τόσο στο νομό Καστοριάς όσο και σε άλλους νομούς της Ελλάδος προκειμένου να περάσει το μήνυμα που επιδιώκει τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το οποίο αποτελεί σύνδεσμο του πολιτιστικού παρελθόντος με το παρόν και το μελλον. Επίσης, λαμβάνει μέρος στο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά και έχει ενεργή παρουσία σε κάθε εκδήλωση η οποία έχει σαν στόχο την μετάδοση και την προβολή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Ο σύλλογος διατηρεί δυο χορευτικά τμήματα, ένα αρχαρίων κι ένα προχωρημένων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν πόντιοι και μη. Τα τμήματα λειτουργούν από τις 20:00-21:00 (το τμήμα των αρχαρίων) και 21:00-22:00 (το τμήμα των προχωρημένων) κάθε Τετάρτη στην οδό Καποδιστρίου 33 (πάνω από το φανάρια της Καλλιθέας). Μέλη του συλλόγου βρίσκονται συνεχώς στα τραπεζάκια του κυλικείου στο χώρο του ΤΕΙ, καθώς και στο σύλλογο από τις 20:00-22:00 κάθε Τετάρτη.

Στόχος είναι να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση με κύριους πρωταγωνιστές τους νέους!

Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς "Οι Ακρίτες"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr