17 Οκτώβριος 2013, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2015, 20:04

Ηλίας Υφαντίδης: Καμαρώνω που είμαι Πόντιος!

  • Ηλίας Υφαντίδης: Καμαρώνω που είμαι Πόντιος!

Ο γνωστός λυράρης Ηλίας Υφαντίδης κάνει έναν απολογισμό του 9ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Ακολουθεί το σημείωμα του:

«Αν έν’ και ξαν’ θα πλάσκουμαι
’ς σ’ αούτ’ την οικουμένην
Θεέ μ’ ’ς σον Πόντον πλάσον με
να παίζω κεμεντζέν - ι.» Γεώργιος Αμαραντίδης

Στον απόηχο πλέον του 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, κάνω κάποιες σκέψεις.... Το Φεστιβάλ ήρθε και τελείωσε... Τελείωσε... ή τώρα αρχίζει; Βλέποντας 2.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα, πιασμένοι χέρι – χέρι, δεν μπορώ παρά να καμαρώνω για την καταγωγή μου! Η συγκίνηση μεγάλη το κεφάλι ψηλά και σαν από κάπου – Θείο χέρι – να μας ευλογά!

Τιμή στους προγόνους μας, τιμή σε αυτούς που φύλαξαν στην καρδιά τους το όραμα του Πόντου. Και να το αποτέλεσμα έρχεται σαν ήλιος φωτεινός να σκεπάσει κάθε τι, που θα το εμποδίζει να φωτίσει, φέρνοντας στην ψυχή μας μια ηρεμία και μια γαλήνη, μα και σθένος δύναμη παλικαριάς που όμοιά τους δεν μπορεί να υπάρχει.

Αντιπροσωπεύοντας τον Σ.Πο.Σ Νοτίου Ελλάδος & Νήσων, πιστεύω πως βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, με όποιες δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, μα χωρίς αυτές δεν θα δίναμε τον καλύτερό μας εαυτό. Νιώθω πολύ έντονα πως μέσα από την παρουσία μας περάσαμε μηνύματα και αφήσαμε το στίγμα μας, ως κομμάτι κι εμείς της όλης διοργάνωσης.

Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο 9ο Παμποντιακό Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου μουσικούς: Γιώργο Κουλαξουζίδη, Παντελή Νικολαΐδη, Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη και Παναγιώτη Κοπαλίδη για την συνεργασία τους, την Άννα Καλαϊτζόγλου για την αφήγησή της, τον Νικόλα Πιλίδη για την ηχοληψία, τους υπεύθυνους συντονιστές Όμηρο Παχατουρίδη και Σοφία Σαββουλίδου, καθώς επίσης και όλους τους χοροδιδασκάλους για την άοκνη συμβολή τους και βέβαια, την Διοίκηση του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος & Νήσων, που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχω.

Πρώτα όμως και πάνω απ’ όλα ευχαριστώ όλους εκείνους τους χορευτές, τους Ζιπκαλήδες και τις Ζουπουνοφόρες, που στάθηκαν στο ύψος τους για μία ακόμη φορά, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα!

Όπως άρχισα, έτσι και θα κλείσω με ένα στίχο του Δασκάλου μου, Γεώργιου Αμαραντίδη, κάνοντας γνωστή μία από τις τελευταίες νουθεσίες του, προς εμένα. Μου είπε χαρακτηριστικά: « Ηλία, τους νέους να προσέχεις, τους νέους και τα μάτια σου! Έχουν την θέληση και την δύναμη, απλά πολλές φορές περιμένουνε την σπίθα που θα τους δώσει ώθηση να αγαπούν την παράδοση!»

«Πόντιοι άμον αδέλφια
τραγωδέστεν ενωμέν’
ο Πόντον άμον την μάναν
κλαίει κι εμάς αναμέν’»

Με του Θεού το θέλημα και της Παναγίας Σουμελά την ευλογία, εύχομαι καλή συνέχεια σε όλα τα παιδιά και τους Συλλόγους όπου ανήκουν, για να συνεχίζουν το όραμα του Πόντου, έχοντας την πεποίθηση πως θα μας διακρίνει η ομόνοια και η αγάπη στον Συνάνθρωπό μας!

Με εκτίμηση
Ηλίας Υφαντίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr