6 Οκτώβριος 2013, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:44

Χιλιάδες θεατές στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών! Φωτογραφίες

  • Χιλιάδες θεατές στο 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών! Φωτογραφίες

Η καρδιά του Πόντου χτύπησε στην Θεσσαλονίκη! Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου από το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Άλλη μια άρτια διοργανωμένη εκδήλωση μας χάρισε χθες το βράδυ η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ανήκει πια στο παρελθόν αφήνοντας σε όλους μας μια γλυκιά ανάμνηση γεμάτη παράδοση και νιάτα. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει ως και την παραμικρή λεπτομέρεια κάνοντας το θέαμα μοναδικό σε όσους είχαν την τύχη να το απολαύσουν από κοντά. Η καρδιά του Πόντου χτύπησε το βράδυ που μας πέρασε στην φιλόξενη προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη.  Παιδία από κάθε γωνιά της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και με χέρια ψηλά μας απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο Πόντος ζει!

Το κλειστό γυμναστήριο του ΠΑΟΚ (PAOK Sports ARENA) στην Πυλαία Θεσσαλονίκης γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που προσήλθε από νωρίς θέλοντας να παρακολουθήσει από κοντά το Φεστιβάλ. 2.500 νέοι και νέες από 425 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία που συσπειρώνουν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, έδωσαν βροντερό παρών χτες το βράδυ δίνοντας μήνυμα ενότητας, πίστης, παράδοσης και ελπίδας.

Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, ο οποίος ιχνηλάτησε την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στο δρόμο του πολιτισμού και την παράδοσης. Υπήρξε σπουδαίος λαογράφος, ερευνητής και συγγραφέας του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Παρχαρίδης Γεώργιος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον ακλόνητο θεσμό που έχει γίνει πια το Φεστιβάλ, μια ιδέα που όπως ανέφερε έχει «κλέψει» από τα Φεστιβάλ που πραγματοποιούν οι άξιοι Πόντιοι ομογενείς της Ευρώπης. Ο κ. Παρχαρίδης δεν ξέχασε να καυτηριάσει τα θέματα που απασχολούν το τελευταίο καιρό τους Πόντιους όπως την άδικη διακοπή των συντάξεων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ , καθώς και την αντίθετη θέση της Διοίκησης της ΠΟΕ στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί. Κλείνοντας τόνισε ότι οι προσπάθειες δεν σταματούν ποτέ για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διάδοσης της Ποντιακής διαλέκτου με κάθε δυνατό τρόπο.

Στην συνέχεια οι 5 Σ.Πο.Σ παρουσίασαν τους χορούς της αλησμόνητης Πατρίδας. Συγκεκριμένα η Σ.Πο.Σ Θεσσαλονίκης παρουσίασε τους  χορούς  Λετσίνα, Διπάτ, Τικ Διπλόν, Τικ Σο γόνατον, Τερς και Γιουβαρλάντουμ, η Σ.Πο.Σ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου χόρεψε Κότσαρι, Ουτσαΐ, Μονόν Τικ Τραπεζούντας και Από Παν’ και Κα, Τρύγωνα Τραπεζούντας, Σταυρετκον κοτσαγκέλ, η Σ.Πο.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλία παρουσίασε τους χορούς Ομάλ Καρς, Τίκι Φαρασάρης, Γέμουρα, Σερανίτσα ( Εικοσιένα) και Κωνστασντίν,  η Σ.Πο.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χόρεψε Σαρίκουζ Διπλόν, Τίζ Ομάλ, Πατούλα, Τίκ Τόνγιας, Τίκ Τρομαχτόν Κάρς και Αρχουλαμάςκαι τέλος η Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Διπλόν Ομάλ, Κότσ’, Τυρφών, Σαρί Κουζ και Κοτσαγκέλ.

Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι στην εκδήλωση πήραν μέρος αφιλοκερδώς πολλοί καλλιτέχνες του Ποντιακόυ χώρου. Ανάμεσα τους ήταν ο Θεοδοσιάδης Κώστας, Σοφιανίδης Γιώργος, Βασιλειάδης Αχιλλέας, Παυλίδης Στάθης, Δραμίνος Παυλάκης, Παρχαρίδης Στάθης, Χαλκίδης Στέλιος, Παραστατίδου Μελίνα και Νικολαΐδου Ευλαμπία στο τραγούδι. Στην λύρα ήταν ο Σιαμίδης Κώστας, Σανίδης Γιάννης, Ξενιτόπουλος Δημήτρης, Κουρουκλίδης Φάνης, Παπουτσίδης Κώστας και ο Πιπερίδης Δημήτρης. Τέλος στα κρουστά ήταν ο Πολυχρονίδης Γιάννης, Αδαμίδης Ηρακλής, Μπαλούρη Μάρθα, Συμεωνίδης Σίμος, Σιαμίδης Κλεάνθης, Χηντίδου Σοφία και ο Σαόνης Μιχάλης.

Χορηγός επικοινωνιας: Pontos-News.Gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery