5 Οκτώβριος 2013, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:00

Στάθης Ευσταθιάδης - Προς τιμήν του το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Στάθης Ευσταθιάδης - Προς τιμήν του το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών αφιερώνεται στον αείμνηστο λαογράφο, ερευνητή και συγγραφέα του Ποντιακού Ελληνισμού, Στάθη Ευσταθιάδη.

Γεννήθηκε το 1930 στην Κοκκινιά Κιλκίς, χωριό στο οποίο από το 1920 είχαν εγκατασταθεί οικογένειες Ποντίων με καταγωγή κυρίως από το Τσαπίκ του Καυκάσου. Από μικρή ηλικία συλλέγει πληροφορίες σχετικά με ό,τι αφορά την πατρογονική γη του Πόντου.

Ο σοβαρός τραυματισμός του από μία νάρκη, του επέφερε οριστική απώλεια της όρασης του, το 1947, όταν μελετούσε για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό δεν ανέκοψε την πορεία του. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή και άσκησε την δικηγορία, ενώ το Δεκέμβριο του 1966 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έγινε ο πρώτος τυφλός διδάκτωρ στον κλάδο του.

Η έκρηξη της νάρκης που του στέρησε την όραση σε ηλικία 19 ετών, ήταν η αφορμή να μετατρέψει την «αδυναμία» σε δύναμη.

Το 1949 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο και την ίδια χρονιά ξεκινά τις θρυλικές εκπομπές «Ποντιακοί Αντίλαλοι» στο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας μουσικούς πρώτης γενιάς για να πλαισιώσουν τις εκπομπές του, συλλέγοντας και καταγράφοντας έτσι υλικό ανεκτίμητης ιστορικής, μουσικής και λαογραφικής αξίας.

Οι εκπομπές του συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες, γαλουχώντας δύο γενεές στην ποντιακή παράδοση, αλλά και πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές που μαθήτευσαν κοντά του. Παίζει και ο ίδιος λύρα και τραγουδά, με τη συνοδεία της αδελφής του, Μαρίας. Παράλληλα, σπουδάζει Νομική και γίνεται Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου με βαθμό «Άριστα».

Πραγματοποιεί πνευματικά συμπόσια και διαλέξεις (από το 1969 με το «Φάρο Ποντίων» του οποίου υπήρξε ιδρυτής) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα ιστορικά και λαογραφικά. Οι λαογραφικές αναζητήσεις του επεκτείνονται και στο σημερινό Πόντο, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, συνομιλώντας με ηλικιωμένους που θυμούνται τον ξεριζωμό, και καταγράφοντας ξεχασμένες μελωδίες & δίστιχα. Συνεχίζει τις καταγραφές του και στη Γεωργία, πριν τη δεκαετία του ΄90.

Το 1981 εκδίδει «Τα τραγούδια του Ποντιακού Λαού», ένα βιβλίο «ορόσημο» για όσους ασχολούνται με το ποντιακό τραγούδι. Συνέγραψε συνολικά 16 ποντιακά θεατρικά έργα, δύο ποιητικές συλλογές στην ποντιακή διάλεκτο και εξέδωσε τρία cd με καταγραφές από την Ελλάδα και το σημερινό Πόντο. Για την όλη προσφορά του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το πρώτο βραβείο, την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γερμανίας, την Π.Ο.Ε. και εκατοντάδες άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μιλάει για το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών