24 Οκτώβριος 2012, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Πρωτοβρόχια και εποχιακή κατάθλιψη

  • Πρωτοβρόχια και εποχιακή κατάθλιψη

Η διάθεση σας πέφτει και νιώθετε θλίψη και μελαγχολία το φθινόπωρο και το χειμώνα; Νιώθετε ότι είστε περισσότερο ευδιάθετοι την άνοιξη και το καλοκαίρι;

Ίσως υποφέρετε από εποχιακή κατάθλιψη.

Καθώς το φώς της ημέρας περιορίζεται λόγω του Φθινοπώρου, οι ημέρες γίνονται μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες, άνθρωποι με ευαισθησία στη διάθεση μπορούν να βιώνουν την εποχιακή κατάθλιψη. Ποια είναι αυτή η εποχιακή κατάθλιψη και σε ποια σημεία διαφέρει από τις άλλες μορφές κατάθλιψης;

Εδώ ο χρόνος των επεισοδίων συμπίπτει με τη κλήση της γης στην ετήσια περιστροφή της γύρω από τον ήλιο. Οι καταθλίψεις σχεδόν πάντα αρχίζουν και τελειώνουν γύρω στην ίδια εποχή του χρόνου διότι διεγείρονται και σβήνουν με τις αλλαγές της διάρκειας του κύκλου ημέρας/νύχτας. Πολύ πιθανόν να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ελαττωμένες ώρες φωτός της ημέρας, το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και να μπαίνετε σε ένα είδος καταθλιπτικής χειμερίας νάρκης. Τα επεισόδια συνήθως αρχίζουν το Νοέμβριο ή  Δεκέμβριο και γίνονται χειρότερα το Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται με την επιμήκυνση της ηλιοφάνειας,  την άνοιξη.

Για προφανείς λόγους, η εποχιακή κατάθλιψη είναι περισσότερο κοινή σε χώρες που βρίσκονται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη που «απολαμβάνουν» λιγότερες ώρες φωτός το χειμώνα, όπως τον Καναδά ή τις Σκανδιναβικές χώρες, και πολύ λιγότερο πιθανές σε περισσότερο νοτιότερες περιοχές, όπως οι Μεσογειακές χώρες. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ένα χαμήλωμα της διάθεσης καθώς οι μέρες γίνονται μικρότερες, αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί εποχιακή κατάθλιψη, εκτός εάν τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά που να συναντούν τα κριτήρια της μέγιστης καταθλιπτικής διαταραχής. Η καθημερινή έκθεση σε θεραπεία με τεχνητό λαμπερό φως μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί το πρόβλημα. Τα φώτα μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο και να σκεφτεί ότι είναι καλοκαίρι, ακόμη και αν βρισκόμαστε στους χειμερινούς μήνες.

Προσοχή όμως: η αλλαγή της διάθεσης και οι μελαγχολικές μας στιγμές δεν σηματοδοτούν εποχιακή κατάθλιψη όταν οι μέρες μικραίνουν τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες. Η εποχιακή κατάθλιψη χαρακτηρίζεται έτσι διότι τα συμπτώματα της συμπίπτουν με την κλίση της γης στην ετήσια βόλτα της γύρω από τον ήλιο, όταν οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν.

Η Τένια Μακρή θα παρουσιάζει θέματα, που αφορούν στις γυναίκες και στη δύσκολη καθημερινότητά τους στην εκπομπή της Μεσημεριανής Μελέτης.

Πηγή: madata.gr