27 Σεπτέμβριος 2013, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:02

Οι Πόντιοι Καλλιθέας βάζουν στην θέση του τον Δήμαρχό τους!

  • Οι Πόντιοι Καλλιθέας βάζουν στην θέση του τον Δήμαρχό τους!

Οι Πόντιοι Καλλιθέας βάζουν στην θέση του τον Δήμαρχο τους εν όψει του 28ου Παμποντιακού Τριημέρου που θα διοργανωθεί στην Καλλιθέα.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης έστειλε επιστολή στον Παμποντιακό Σύλλογο "Η Αργώ", στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, καλώντας τον να αποκλείσει την συμμετοχή κάθε εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής από το 28ο Παμποντιακό Τριήμερο που διοργανώνεται από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Δείτε την επιστολή του Δημάρχου Καλλιθέας στο τέλος του άρθρου.

Άμεση και ιδιαίτερα καυστική υπήρξε και η απάντηση του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Καλλιθέας. Ακολουθεί η απάντηση του Παμποντιακού Συλλόγου "ΑΡΓΩ"

Καλλιθέα, 25-09-2013

Αρ. πρωτ. 603

Προς: τον δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη

Κοινοπ.:  - Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών
- Διοικητή Α.Τ. Καλλιθέας
- Συλλόγους Ποντίων Καλλιθέας
- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και δια 
αυτού στους δημοτικούς συμβούλους
- Επικεφαλείς παρατάξεων Δημ. Συμβ.
     
Θέμα: η υπ’αριθμό 53276/24-09-2013 επιστολή σας προς τον φορέα μας.

Κύριε Δήμαρχε,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο της ως άνω επιστολής σας προς τον Σύλλογό μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συναινεί σε εγχειρήματα εμπλοκής του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» σε πολιτικο-καμματικές αντιπαλότητες, οι οποίες δεν τον αφορούν και με τις οποίες δεν έχει σχέση.

Τα κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα στην χώρα και στην κοινωνία, που θίγετε στην επιστολή σας, έχουν ανακύψει με αποκλειστική ευθύνη των διαχειριστών της συγκυβερνητικής και πολιτειακής εξουσίας, των οποίων μέρος αποτελούν και οι διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ανεργία, ο οικονομικός μαρασμός των οικογενειών, η κατάλυση του κράτους πρόνοιας για τους πολίτες του, οι μαζικές απολύσεις, η ανέλεγκτη λαθρομετενάστευση, η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, οι αυξανόμενοι και ατελείωτοι φόροι-χαράτσια, ήτοι οι αιτίες που τροφοδοτούν το λανθάνον πνεύμα της επιστολής σας προς τον Σύλλογό μας,  είναι αποτελέσματα του διαχρονικού εμπαιγμού, υποκρισίας, ανικανότητας και λαϊκισμού μεγάλης μερίδας των κυβερνητικών και Πολιτειακών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και των ψευτο-προοδευτικών κομματικών εταίρων τους, που απλά νέμονται  κοινοβουλευτικά αξιώματα και δημόσιο χρήμα.

Θεωρούμε βέβαιο ότι εσείς, ως στέλεχος συγκυβερνώντος κόμματος, διατελέσας στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Παπανδρέου Γιώργου, που στην συνείδηση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου έχει καταδικαστεί ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τα επακόλουθα προβλήματα στην κοινωνική και πολιτική ζωή, γνωρίζετε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό για την νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των μελών και φίλων του Συλλόγου να απευθύνετε τέτοιου περιεχομένου επιστολή με αποδέκτη τον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ».

Ο Σύλλογός μας αποδίδει μοναδικό έργο εδώ και τρεις δεκαετίες για τις αξίες και τα δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού – συχνά σε περιβάλλον μικροκομματικής και προσωπικής εκμετάλλευσης των ζητημάτων από πολιτικάντηδες και συνεργαζόμενους συλλόγους-σφραγίδες, που εδρεύουν και στην Καλλιθέα. Στις δεκαετίες αυτές κέρδισε επάξια την μαζική, κοινωνική αναγνώριση και εκτίμηση.

Είναι και σε γνώση σας, ότι ο φορέας μας με δικές του δυνάμεις, με εθελοντική δουλειά μελών και φίλων προσφέρει όλο αυτό το διάστημα πραγματικό κοινωνικό και πολιτισμικό έργο στο κοινωνικό σύνολο της πόλης και ευρύτερα. Σε πολλές δε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Συλλόγου μετείχε και ο Δήμος και μέλη της δημοτικής αρχής.

Γνωρίζουμε ότι η μακροσκελής περιγραφή του έργου - από την ανάδειξη (1986) και την αναγνώριση της Γενοκτονίας, την διοργάνωση και καθιέρωση μαζικών εκδηλώσεων εις Μνήμη των Θυμάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης κάθε 19 Μαϊου (δυστυχώς, με ευθύνη των μετέπειτα όψιμων διοργανωτών/δήμου κατέληξε σε πασαρέλα κομματικών παραγόντων), τον αγώνα ενάντια στο χρόνο για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων ακόμα και επιβίωσης των προσφύγων Ποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τις νομοθετικές αλλαγές, την δικαίωση εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων των σταλινικών εγκλημάτων, την προσφορά από το υστέρημα των μελών της υλικής, ψυχολογικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής στήριξης σε χιλιάδες άτομα και παιδιά, έως τις πολιτισμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μας – δεν μπορεί να αξιολογηθεί απ’ όσους επέλεξαν να μην είναι παρόντες στα προβλήματα και απ’ όσους απλά αδιαφόρησαν.

Για τις εκδηλώσεις του καθιερωμένου Ποντιακό Τριήμερου (εφέτος 28ου) έχετε ενημερωθεί  κατά την συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου στο γραφείο σας, στις 17-09-2013, όπως και για την συμμετοχή στις εκδηλώσεις ελληνικού συγκροτήματος της αδελφοποιημένης με την Καλλιθέα πόλης Γκελεντζίκ που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο. Παρότι πρόκειται για αδελφοποιημένη με την Καλλιθέα πόλη δεν διαπιστώθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά σας ούτε και για την φιλοξενία της αντιπροσωπείας, που απαρτίζεται αποκλειστικά από νέες και νέους έλληνες.

Γνωρίζετε βεβαίως (και ως αυτόπτης μάρτυρας) ότι υποκρισία και προπαγάνδα φασιστικού τύπου απέναντι στην Ιστορία και τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και στα θύματα της δολοφονικής επίθεσης σε οικογενειάρχες από κουκουλοφόρους στην Καλλιθέα, επέδειξαν συγκεκριμένα άτομα και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο  με προφανή ανοχή του προεδρείου και τη δική σας.

Στα 27 χρόνια των εκδηλώσεων καταγράφτηκε απόπειρα διατάραξης της ομαλής ροής των εκδηλώσεων από ταραξίες, προσκείμενων σε συγκεκριμένη κομματική παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ μέλη της έναντι ψηφοθηρικών/”ιδεολογικών” σκοπών τους έχουν εκφραστεί με συκοφαντίες ενάντια στον Ποντιακό Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ενημερωνόμαστε δε ότι σε εκδηλώσεις συλλόγων στην Καλλιθέα παρευρίσκονταν ταυτόχρονα βουλευτές της ”Χρυσής Αυγής” και αντιδήμαρχοί σας. Προφανώς και δεν το κατακρίνουμε – εκλεγμένοι είναι και οι μεν και οι δε, όμως, η επιστολή σας απευθύνεται σε λάθος αποδέκτη και οι νουθεσίες προς τον Σύλλογό μας για ”σοβαρότητα” είναι εντελώς άτοπες και άστοχες.

Έως σήμερα πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων έχουν επιχειρήσει μόνο οι προαναφερόμενοι παράγοντες εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να είχαμε διαπιστώσει κάποια αντίδρασή σας προς τους υπαίτιους.

Είναι προβληματική, όμως, η επαπειλούμενη βεβαιότητά σας για το ”οιαδήποτε κλίμακας πρόβλημα στη δημόσια τάξη και ασφάλεια” στη περίπτωση παρουσίας στις εκδηλώσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων, που δεν θα εμπίπτουν στην αρέσκεια πολιτικών ή κομματικών επιλογών σας και των συνεργατών σας.

Οφείλουμε να διατυπώσουμε την θλίψη μας για το ολίσθημα να ενθαρρύνετε με την επιστολή σας τυχόν επίδοξους ταραξίες στις φετινές εκδηλώσεις, προεξοφλώντας αυθαίρετα ενέργειες και προκαταβάλλοντας ανύπαρκτες ευθύνες στον συλλογικό μας φορέα και ουσιαστικά επαπειλώντας με ”πρόβλημα στην δημόσια τάξη και ασφάλεια”, αντί της ανοικτής στήριξής σας του καθιερωμένο Ποντιακού Τριημέρου. Η προσπάθεια εκβιαστικής επιβολής με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο κομματικών επιλογών, έστω και επί ανύπαρκτου θέματος σε σχέση με τον Σύλλογό μας, αποπνέει οσμή ολοκληρωτικών φασιστικών νοοτροπιών.

Κατόπιν αυτών, ο φορέας μας οφείλει να σας επισημάνει την σημασία και την ιστορικότητα του «Ποντιακού Τριημέρου» για τυχόν πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί μετά από τις ως άνω επιλογές σας. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την διεξαγωγή με υποδειγματικό τρόπο και εφέτος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα, έστω και χωρίς την όποια οικονομική στήριξη από την δημοτική αρχή, από την οποία το ζητούμενο είναι να εργαστεί για την επιτυχία και του φετινού Ποντιακού Τριημέρου.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.
    Θεωρήθηκε

Η Γεν. Γραμματέας
Ασ. Λεωνίδου

Δείτε στο τέλος του άρθρου την επιστολή του Δημάρχου Καλλιθέας.

Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

27 έως 29 Σεπ 2013: 28ο Ποντιακό Τριήμερο 2013

Gallery