31 Αύγουστος 2013, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:09

Τι είναι η ποντιακή παστίλα και πώς παρασκευαζόταν

  • Τι είναι η ποντιακή παστίλα και πώς παρασκευαζόταν

Η παστίλα είναι ένα είδος γλυκίσματος που μοιάζει με μουσταλευριά και παρασκευαζόταν με τον ίδιο τρόπο, αλλά από το χυμό των μούρων, που αφθονούσαν στον Πόντο. 

Στη συνέχεια το ξέραιναν σε πολύ λεπτά φύλλα πάνω σε ειδικά υφάσματα και το έκοβαν και το δίπλωναν σε διάφορα σχήματα.

Εκτός από μούρα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του και κράνα ή δαμάσκηνα.

Σε ορισμένα μέρη του Πόντου στην παστίλα πρόσθεταν αλεύρι και καρυδόψιχα, την ξέραιναν και στη συνέχεια την έκοβαν σε κομμάτια.

[Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού]

Τμήμα σύνταξης
Pontos-Ness.Gr