28 Αύγουστος 2013, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:10

Τα πικροφάγεια στον Πόντο

  • Τα πικροφάγεια στον Πόντο

Πικρό φαγείν, πικροφάγεια ονόμαζαν σε πολλές περιοχές του Πόντου, τα φαγητά που ετοίμαζαν για το τραπέζι που ακολουθούσε το μνημόσυνο ή την κηδεία. Σε άλλες περιοχές τα ονόμαζαν ψαλμόν ή μακαρία.

Το τραπέζι ετοιμαζόταν με φαγητά που έφτιαχναν ή έφερναν συγγενείς και φίλοι, για να φάνε οι παρευρισκόμενοι στην τελετή, που συνήθως έρχονταν από τα γειντονικά χωριά για να τιμήσουν τον νεκρό και την οικογένειά του.

Τα φαγητά αυτά ήταν νηστίσιμα γιατί αυτό επιβάλλει η λαογραφική παράδοση των Ποντίων. Σε αντίθεση με πολλές περιοχές της Ελλάδας που συνήθως καταναλώνουν ψάρι ή σούπα.

Το έθιμο αυτό τηρείται ακόμη και σήμερα. Όλοι όσοι θα παραυρεθούν στην κήδεια θα καθίσουν στο μνημόσυνο τραπέζι.

Συγκεντρώνονται γυναίκες από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και αναλαμβάνουν την παρασκευή των φαγητών με υλικά που έχουν διαβαστεί από ιερέα. Τα φαγητά που συνήθως προσφέρονται, είναι κοφτάδες νηστίσιμοι, πιλάφι νηστίσιμο, καρτοφλίν, χατσαπούρι, πισία, διάφορα τουρσιά, περεσκία, ωτία, φρούτα, κρασί και αναψυκτικά.

Τμημα σύνταξης
Pontos-News.Gr