5 Αύγουστος 2013, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:16

Ο Ποντιακός Σύλλογος από Norwalk της Αμερικής στους Πόντιους της Άρδασσας

  • Ο Ποντιακός Σύλλογος από Norwalk της Αμερικής στους Πόντιους της Άρδασσας
Ο Ποντιακός Σύλλογος από Norwalk της Αμερικής στους Πόντιους της Άρδασσας.

Επίσημη υποδοχή στα 65 μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Norwalk από το Κονέκτικατ της Αμερικής, περιοχή στην οποία ζουν 2.500 Έλληνες- το 80% των οποίων είναι ποντιακής καταγωγής- επιφύλαξε το βράδυ της Πέμπτης ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας, έναν από τους συλλόγους που συμμετέχουν στο φετινό, 36ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από 4-6 Αυγούστου στην Άρδασσα, με αφορμή το πανηγύρι του χωριού για τον εορτασμό του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και είναι φέτος αφιερωμένο στην ξενιτιά και τον απόδημο ελληνισμό.

Τους φιλοξενούμενους από την Αμερική- η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα κατάγεται από την Εορδαία και το Ν. Κοζάνης, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου της Άρδασσας, Κώστας Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ανταπόδοση της φιλοξενίας του Συλλόγου Ποντίων Άρδασσας από το αδελφό σωματείο Ποντίων του Norwalk την περίοδο 1999 – 2000, το οποίο θα συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ παραδοσιακού χορού της Άρδασσας, που είναι αφιερωμένο στην ξενιτιά και τον απόδημο ελληνισμό, διότι η προσφορά τους στην διατήρηση των ηθών και εθίμων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Την χαρά τους που βρίσκονται στην Ελλάδα και κυρίως επειδή αξιώθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Συλλόγου της Άρδασσας, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Norwalk Γιώργος Τσιλφίδης και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου του Norwalk αλλά και Γραμματέας της Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης.

Ανέφεραν επίσης ότι το αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού από την Αμερική στην Ελλάδα προέβλεπε επίσκεψη στην Άρδασσα αλλά και στην Τραπεζούντα του Πόντου, αλλά δυστυχώς στην Τραπεζούντα δεν θα μπορέσουν οπότε θα επισκεφθούν την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους επισκέψεις των παιδιών που γεννήθηκαν στην Αμερική- δεύτερης και τρίτης γενιάς- στη μητέρα πατρίδα, βοηθούν στο να δεθούν τα παιδιά με την Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα των πατέρων και των παππούδων τους.

Σημείωσαν μάλιστα ότι στην αποστολή μετέχουν παιδιά από 12 έως 21 ετών, τα οποία συγκέντρωναν χρήματα εδώ και πολύ καιρό για το ταξίδι στην Ελλάδα, μετέχει και μια κοπέλα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα «αλλά χορεύει τόσο καταπληκτικά που κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι Ελληνίδα ή Πόντια στην καταγωγή».

Τα μέλη του Ποντιακού Σωματείου από την Αμερική καλωσόρισε επίσης η Δήμαρχος  Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, υπογραμμίζοντας ότι στο λίγο διάστημα που θα μείνουν οι φιλοξενούμενοι, οι κάτοικοι της Άρδασσας θα προσπαθήσουν να τους δώσουν αγάπη και θαλπωρή αλλά και να συσφίξουν την ενότητα και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Το δικό του καλωσόρισμα απηύθυνε και ο συγγραφέας- οδοντίατρος Κώστας Διαμαντίδης, απαγγέλλοντας «Την Καμπάνα του Πόντου».

Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά και μετά το δείπνο που παρέθεσε ο σύλλογος Άρδασσας στους φιλοξενούμενους ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Gallery