1 Αύγουστος 2013, 08:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:17

Αύγουστος ή Αλωνάρτς. Καλό μήνα από το Pontos-News.Gr!

  • Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες που επισκέφτηκαν την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Ο πιο καλός και πλούσιος μήνας στον Πόντο ήταν ο Αύγουστον ή Αλωνάρτς, ο όγδοος μήνας του γρηγοριανού ημερολογίου. Μόλις έμπαινε ο Αύγουστος οι ευσεβείς Πόντιοι άρχιζαν τη νηστεία.

Αλώνιζαν τα σιτηρά κι έφτιαχναν το αγαπημένο τους ψωμί. "Νε'ν ψωμί νε΄ν καρδίαν", έλεγαν. Νέο ψωμί νέα καρδιά.

Σε πολλές περιοχές του Πόντου άρχιζε η συγκομιδή φουντουκιών και καρυδιών. Τα δαμάσκηνα και τα μοσχάτα μήλα είχαν απαράμιλλη γεύση. Ιδιαίτερα τα μήλα Μισκέτ ελμασί. Οι κερασιές έδιναν καρπούς μέχρι τον Οκτώβριο και ήταν η ποικιλία μπαραμά κιραζί. Τα λαχανικά ήταν άφθονα και οι νοικοκυρές ετοιμάζονταν να τα αποξηράνουν ή να τα κάνουν τουρσί για το χειμώνα.

Στο τέλος Αυγούστου προμηθεύονταν ένα ή δύο πρόβατα σφαγμένα για να φτιάξουν καβουρμά.

Τα ψάρια στον Εύξεινο Πόντο αφθονούσαν τον Αύγουστο και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι εκείνες τις ημέρες ήταν πιο νόστιμα. "Ήκουσες Παναγιά και Γιάννη; Βάλε ψάρια σο τεγάνι".

Τα πανηγύρια του Αυγούστου

Τα μεγαλύτερα πανηγύρια γίνονταν στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το Δεκαπενταύγουστο της Παναγίας όπου γιόρταζαν σε ολόκληρη την περιοχή, αφού σε κάθε χωριό υπήρχαν εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία. Ο μεγαλύτερος εορτασμός γινόταν στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Στις 27 Αυγούστου γιόρταζαν τον Άγιο Φανούριο κι έφτιαχναν φανουρόπιτες και στις 29 Αυγούστου του Ιωάννου του Προδρόμου. 

Την τελευταία μέρα του Αυγούστου την θεωρούσαν κλειδοχρονιά, γιατί έκλεινε ο χρόνος και έφευγε το καλοκαίρι.

(Με πληροφορίες από το Εδεσματολόγιο του Πόντου, της Έφης Γρηγοριάδου).

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr