6 Ιούλιος 2013, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:24

Η καλή νοικοκυρά στον Πόντο

  • Η καλή νοικοκυρά στον Πόντο

Οι Πόντιοι έδιναν μεγάλη σημασία στη νοικοκυροσύνη. Οι νοικοκυρές στον Πόντο ξεκινούσαν να κάνουν δουλειές από πολύ πρωί, γιατί εκτός του ότι ήταν πάρα πολλές και δύσκολες, ήθελαν να τελειώσουν νωρίς για να έχουν χρόνο για κουβέντα με τις γειτόνισσές τους.

Η θεία Σοφία από τα Πλάτανα Τραπεζούντας, όπως αναφέρει η Έλσα Γαλανίδου στα "Λαογραφικά του Πόντου", θύμωνε αν κάποια φίλη ή γειτόνισσα ερχόταν πρωινή επίσκεψη για κουβεντολόι στο σπίτι της, γιατί θα της έμεναν πίσω οι δουλειές.

"Σ' όσπίτ' όποιος θα έρται, αγλήγορα να φεύ, γιατί θα εβγαίν' νε τα σιφτίλια (χνούδια)" έλεγε. Και συμβούλευε τις νέες νοικοκυρές. "Ε, ρίζα μ', τηνάν θα λες καλώς ώρισες, θα λες ατόν και 'ς σό καλόν και έλα ποίσον την δουλεία σ'΄". (Σε όποιον λες καλώς ήρθες να λες και στο καλό και να κάνεις τη δουλειά σου).

"Η συντζία χαλάν' χωρία" (το κουβεντολόι χαλάει χωριά).

Οι δουλειές για μια γυναίκα ήταν πάρα πολλές γιατί εκτός από το πλύσιμο, ζύμωμα, κουβάλημα νερού, μαγείρεμα, είχε να φροντίσει και τα ζώα, τα χωράφια κι ένα σωρό άλλα.

Γι αυτό το λόγο τιμούσαν στον Πόντο την καλή νοικοκυρά και πίστευαν ότι η διοίκηση της αξίζει. "Χιλ΄διαταγωγοί κι είνας νοικοκυρά".

Αλλοίμονο στην υπναρού γυναίκα και μάλιστα αν ήταν νύφη. Ο πεθερός της την ξυπνούσε λέγοντάς της: "Σούκ΄τρουτζού νύφε, εμέρωσεν". (Τρουτζού είναι ύβρις που δεν μεταφράζουμε για ευνόητους λόγους).

Φρόντιζαν πάντως να κάνουν νύφη από καλό σπίτι και προκομένη για να δουλεύει αλλά και να τιμάει τα μέλη της οικογενείας του άντρα της.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr