2 Απρίλιος 2013, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:51

Δείτε τους χορούς και τις ενδυμασίες για το 9ο Παμποντιακό Φεστιβάλ 2013

  • Δείτε πού θα πραγματοποιηθεί φέτος το 10° Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών 2014

Ανακοίνωση εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τους χορούς και τις ενδυμασίες στο 9ο Παμποντιακό Φεστιβάλ 2013. Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας κατά την συνεδρίασή του στις 31-3-2013 αποφάσισε ομόφωνα ύστερα από εισήγηση της επιτροπής χορού και ενδυμασίας τα εξής:

1. Το φεστιβάλ να είναι πολιτισμού και όχι μόνο χορού με εκθέσεις φωτογραφίας,αντικειμένων,ενδυμασίας κ.λ.π.

2. Η επιτροπή ορίζει έναν εκ της επιτροπής ως σύμβουλο των Σ.ΠΟ.Σ. και οι Σ.ΠΟ.Σ ορίζουν τους συντονιστές τους (όσους επιθυμούν).

3. Κάθε Σ.ΠΟ.Σ έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά αυστηρά για την παρουσίαση του προγράμματός του.

4. Όταν οι εισηγήσεις της επιτροπής τύχουν τις έγκρισης του Δ.Σ.της Ομοσπονδίας θα ήταν καλό να διοργανώνεται ημερίδα ώστε οι θέσεις αυτές να περάσουν στα σωματεία ως απόφαση του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοαπονδίας Ελλάδος.

5. Ο χορός Σέρρα θα παρουσιαστεί από όλους τους Σ.ΠΟ.Σ στα Φεστιβάλ.

6. Με αφορμή το 9ο φεστιβάλ προωθούμε τον ενιαίο πολιτισμό του Πόντου και όχι την τιμαριοποίησή του.

7. Να γίνει καταγραφή των πρωτογενών χορών από ομάδα χορευτών , η οποία να παραμείνει στο αρχείο της Ομοσπονδίας.

8. Στο πλαίσιο της υλοποίησης των καταστατικών στόχων της Ομοσπονδίας που αφορά την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου εισηγούμαστε την πλήρη ταυτοποίηση των ποντιακών φορεσιών με τρόπο τέτοιο που δεν θ αφήνει κανένα περιθώριο σε επιχειρήσεις αποδόμησης αλλοίωσης και παρερμηνείας της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα εξαρτήματα της ενδυμασίας που ιστορικά έχουν διασυνδεθεί με την Οθωμανοκρατία και την υποτέλεια των χριστιανών όπως δηλαδή το φέσι,οι βράκες,δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτά από το κοινό των ποντίων. Για το σκοπό αυτό αποφασίζουμε την διοργάνωση θεματικών προσυνεδρίων (ημερίδες) σε Δράμα-Κοζάνη-Κιλκίς-Αθήνα, με θέμα ‘’Η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου δια του πολιτισμού του (χορός-μουσική-ενδυμασία)’’, με τελικό στόχο την διοργάνωση πανελλαδικού συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του 2013  για την οριστική λύση των εκκρεμών ζητημάτων.  
Το σημερινό κείμενο των αποφάσεων της Π.Ο.Ε θα αποτελέσει μέρος της κύριας εισήγησης του Δ.Σ της Π.Ο.Ε προς τα σωματεία μέλη της .

9. Για το 9ο φεστιβάλ αποφασίζουμε να παρουσιαστούν οι χοροί:

Α) ΛΕΤΣΙΝΑ-ΔΙΠΑΤ-ΤΙΚ ΔΙΠΛΟ & ΣΟ ΓΟΝΑΤΟΝ-ΤΕΡΣ-ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΝΤΟΥΜ  από Σ.ΠΟ.Σ Θεσσαλονίκης.

Β) ΣΕΡΑΝΙΤΣΑ (21)-ΚΑΡΣΛΙΔΙΚΟ ΟΜΑΛ-ΤΙΚΙ ΓΑΡΑΣΑΡΗΣ-ΓΕΜΟΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΣΑΒΒΑ από Σ.ΠΟ.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας .

Γ) ΚΟΤΣΑΡΙ-ΟΥΤΣΑΪ-ΜΟΝΟΝ ΤΙΚ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ & ΑΠΟ ΠΑΝ’ ΚΑΙ ΚΑ - ΤΡΥΓΩΝΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ-ΣΤΑΥΡΕΤΚΟΝ ΚΟΤΣΑΓΚΕΛ από Σ.ΠΟ.Σ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Δ) ΚΟΤΣ-ΔΙΠΛΟΝ ΟΜΑΛ ΓΚΙΟΥΜΟΥΣ ΜΑΝΤΕΝ-ΣΑΡΙΚΟΥΖ ΜΟΝΟ (ΙΜΕΡΑ ΑΝΑΤ.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ)-ΤΥΡΦΩΝ-ΚΟΤΣΑΓΚΕΛ (ΟΛΙΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ) από Σ.ΠΟ.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Ε) ΤΙΖ ΟΜΑΛ-ΣΑΡΙΚΟΥΖ ΔΙΠΛΟ-ΠΑΤΟΥΛΑ ΠΙΠΙΛΟΜΑΤΕΝΑ-ΑΡΧΟΥΛΑΜΑ-ΤΙΚ ΤΟΝΓΙΑΣ & ΤΙΚ ΤΡΟΜΑΧΤΟΝ ΚΑΡΣ από Σ.ΠΟ.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι χοροί ορίσθηκαν για τον κάθε Σ.ΠΟ.Σ μετά από κλήρωση και συμπεριλαμβάνουν όλες τις περιοχές του Πόντου για κάθε Σ.ΠΟ.Σ ώστε να σφυρηλατήσουν και να σηματοδοτήσουν την ενιαία πολιτισμική παράδοση του Πόντου.

Το Δ.Σ  της Π.Ο.Ε

Τελευταία ενημέρωση / 8 Αυγούστου 2013

Το 9ο φεστιβάλ Ποντιακών χορών θα διεξαχθεί φέτος στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο ΠΑΟΚ (PAOK Sports Arena) όπου βρίσκεται στην διεύθυνση Αντώνη Τρίτση 12 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η ημερομηνία που ορίστηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:30.

Το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι αφιερωμένο στον Στάθη Ευσταθιάδη, έναν σπουδαίο δημιουργό, επιστήμονα και λαογράφο που άφησε το δικό του αναλλοίωτο στίγμα στον Ποντιακό Ελληνισμό.