24 Ιούνιος 2013, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:28

Πώς ξεμάτιαζαν οι Πόντιες γητεύτρες

  • Πώς ξεμάτιαζαν οι Πόντιες γητεύτρες

Οι Πόντιες γητεύτρες είχαν το ρόλο της ξεματιάστρας, με μια τελετουργία που ονομαζόταν γήτεμαν.

Η τελετουργία αυτή, όπως αναφέρεται στην Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν ανάγνωση ειδικών ευχών από γνώστρες γυναίκες γητρεύτρες για την απομάκρυνση του δαιμόνιου που μπήκε μέσα στον πάσχοντα ματιασμένο.

Οι γητεύτρες είχαν μαζί τους κόκκους από αλάτι διαβασμένο στην εκκλησία από την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων το βράδυ της Μ Πέμπτης. Το γυρνούσαν πάνω από το κεφάλι του ματιασμένου τρεις φορές σταυρωτά ψιθυρίζοντας κάποιες ακατανόητες πολλές φορές ευχές.

Στη συνέχεια άνοιγαν την παλάμη τους και το ανάδυαν με κλειδί και μαυρόλαβο μαχαίρι για να ξεκλειδωθεί το δαιμόνιο και να απειληθεί με το μαυρόλαβο μαχαίρι έτσι ώστε να εγκαταλείψι στην ησυχία του τον πάσχοντα.

Υπήρχαν κι άλλες μέθοδοι ξεματιάσματος όπως ήταν το νερό μέσα στο οποίο έσταζαν λάδι από το καντήλι λέγοντας κάποιες ευχές. Το περίεργο είναι ότι το λάδι εξαφανιζόταν αν το άτομο ήταν ματιασμένο. 

Επίσης πρότειναν στον πάσχοντα να έχει πάντα επάνω του μια σκελίδα σκόρδο για να μην τον ματιάζουν.

Με το ίδιο τρόπο εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ξεματιάζουν οι Πόντιες γιαγιάδες, από τις οποίες πήραμε και τις πληροφορίες.

Η εκκλησία μας παραδέχεται την βασκανία και υπάρχει ειδική ευχή γι αυτήν.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr