14 Ιούνιος 2013, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:31

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που έπληξαν τον Πόντο

  • Αφιέρωμα στην Τραπεζούντα την ωραιότερη πόλη του Πόντου! Βίντεο

Ένα γεγονός που δεν είναι και πολύ γνωστό είναι οι επιδημίες της πανούκλας και της χολέρας που έπληξαν την Τραπεζούντα.

Την εποχή που εκδηλωνόταν η επιδημία στην πόλη, η οικονομία της κατέρεε, ενώ μετά επανερχόταν στους κανονικούς ρυθμούς. Τα ενοίκια έπεφταν και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα δημόσια λουτρά (χαμάμ) του Κουλέ που ανήκαν στο ίδρυμα του σουλτάνου Μεχμέτ, η τιμή έπεσε σχεδόν στο μισό.

Οι άνθρωποι προσέτρεχαν στα μοναστήρια της περιοχής και κυρίως στα τρία μεγάλα μοναστήρια της Ματσούκας, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Το 1796 όταν η πανώλη έπληξε την πόλη, πολλοί Τραπεζούντιοι κατέφυγαν στη μονή Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να μεταδώσουν την ασθένεια στην μοναστική αδελφότητα, με συνέπεια να πεθάνουν ο ηγούμενος της μονής Γερβάσιος και ένας ακόμα μοναχός.

Το 1847 έπληξε την Τραπεζούντα ιστοπαθής χολέρα η οποία ξεκίνησε από την κακή υγιεινή των Οθωμανών. Μέσα σε ένα μήνα πέθαναν σχεδόν εκατό χριστιανοί.

"Εν έτει 1892 Οκτωβρίου 25 ενέσκηψεν η βροντολογής επιδημική νόσος χολέρα εν Τραπεζούντι ουκ ολίγην φθοράν ποιήσσασα, το πλείστον Οθωμανούς, δια τας συνεχείς ακαθαρσίας αυτών..."

Πολλοί συγγραφείς αναφέρουν, ότι το καλοκαίρι οι κάτοικοι της πόλης ανέβαιναν στις εξοχές, γιατί λόγω ζέστης δημιουργούνταν συνθήκες εμφάνισης επιδημιών. Η συχνότητα τους οφειλόταν στην μη τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής από τους μουσουλμάνους.

Θεοδόσιος Κυριακίδης - Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr