12 Ιούνιος 2013, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2014, 17:00

Μαντία. Ένα αγαπημένο φαγητό των Ποντίων

  • Μαντί Ποντιακό

Τα μαντία είναι αγαπημένο φαγητό των Ποντίων και βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει για να πετύχετε μια σκληρή ζύμη

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα (αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο)
  • 1 κοφτή κ.σ. αλάτι
  • 1 κοφτή κ.σ. πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα.
  2. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις περίπου 10x10 εκ.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι, το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά.
  4. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (όπως στη φωτογραφία).
  5. Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους, για 45΄. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού.
  6. Σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr