4 Ιούνιος 2013, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 12:26

Δείτε πώς τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων στο Μεσαίο

  • Δείτε πώς τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων στο Μεσαίο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 26η  εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού την Κυριακή 2 Ιουνίου  2013  στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίου «Ο Πόντος».

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο στην εκκλησία Αναλήψεως Του Σωτήρος και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου στον Ιερό Λόφο Νέων Κοτυώρων. Κατόπιν, τα παιδιά του χορευτικού τμήματος ντυμένα με παραδοσιακές στολές κατέθεσαν ανθοδέσμες με κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τα έτη 1916-1923. 

Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό του προέδρου Θεόδωρου Αμανατίδη και την απαγγελία του τραγουδιού «Πατρίδαμ  Ξαν Πατρίδαμ».  Κατόπιν, χαιρέτησε εκ μέρους του Δήμου Ωραιοκάστρου ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Λαζαρίδης. 

Στη συνέχεια  ακολούθησε ομιλία από τον ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιστορικό, Ευστάθιο Πελαγίδη, με θέμα: «Τα φρικτά εγκλήματα των Κεμαλιστών στην περίοδο της ποντιακής γενοκτονίας 1919-1923», όπου με γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής ανέπτυξε τα γεγονότα της εποχής εκείνης. 

Κατόπιν, ακολούθησαν δύο ακόμα τραγούδια «Αητεν΄τς» και  «Πάρθεν η Ρωμανίαν».

Η εκδήλωση έκλεισε με το πυρρίχιο χορό (ΣΕΡΡΑ) από το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου. Λύρα έπαιξε ο Γιώργος Σ. Φωτιάδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ιερείς Φώτιος Καβακάς και Στάυρος Κυρσταυρίδης, ο τέως γενικός γραμματέας παλιννοστούντων του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Καμενίδης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σάββας Φωτιάδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Πετρωτού Γιάννης Συμεωνίδης και πολύς κόσμος.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Ο Πόντος» ευχαριστεί τους ιερείς Φώτιο Καβακά και Στάυρο Κυρσταυρίδη και την εκκλησιαστική επιτροπή Μεσαίου για τη συνεργασία τους στην εκδήλωση. Επίσης, ευχαριστεί τη Σόνια Μαυροπούλου, τη Σοφία Σερτσόγλου-Στεφανίδου, τη Μαργαρίτα Λιθοξοπούλου, την Άννα Αμανατίδου και την Μαρία Πετρίδου για την παρασκευή των κολύβων.     

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                               
Αμανατίδης Θεόδωρος 

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Ο Πόντος»
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr              

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.                                                           

Gallery