28 Μάιος 2013, 17:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 13:04

Νέα τροπή με την επιστολή της Ρεπούση για τις γενοκτονίες

  • Νέα τροπή με την επιστολή της Ρεπούση για τις γενοκτονίες

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση επιστολής της Μαρίας Ρεπούση, ζητώντας να αποσυρθεί διάταξη από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ παραδέχτηκε το περιεχόμενό της.

Μιλώντας στο Έθνος επισήμανε πως η αρχική επιστολή αφορούσε ιδιωτική επικοινωνία που είχε με συναδέλφους της πανεπιστημιακούς, διαψεύδοντας πως την έστειλε στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε αρνηθεί και το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Οι διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου χαρακτηρίζουν ως αξιόποινη πράξη την πρόκληση μίσους και βίας από τη μη αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονιών και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.

Η επιστολή έσκασε σαν βόμβα λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προκάλεσε αναστάτωση στη ΔΗΜΑΡ, με ηγετικά στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για "προσωπικές της απόψεις".

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος αλλά και βουλευτές, καθώς εκτίμησαν ότι η επιστολή Ρεπούση υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, στους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου όπου ζητά να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας που υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Παρχαρίδης και ο γραμματέας της Ενωσης Γ. Γεωργιάδης, ζητούν να συμπληρωθούν οι διατάξεις για την αναγνώριση των γενοκτονιών, πέραν όσων αναγνωρίζονται από αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου, και με όσες έχουν αναγνωριστεί με ψήφισμα της ελληνικής Βουλής.

"Χωρίς τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, ο προς ψήφιση νόμος δεν περιλαμβάνει βεβαίως και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, που είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις σας", καταλήγει η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν η Μαρία Ρεπούση έχει αποχωρήσει από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ενώ τηρούνταν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ως συγγραφέας ιστορικών βιβλίων έχει χαρακτηρίσει "συνωστισμό" στο λιμάνι της Σμύρνης τη σφαγή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Πηγή: news247.gr