9 Μάιος 2013, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:41

Ο Πόντος τίμησε τα Ελευθέρια Θράκης 2013

  • Ο Πόντος τίμησε τα Ελευθέρια Θράκης 2013

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 8 Μαΐου 2013 η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Θράκης 2013 στην Κομοτηνή. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος" συμμετείχε στην μεγάλη γιορτή και συγκεκριμένα στην εναρκτήρια λαμπαδηφορία των εκδηλώσεων με 20 μέλη των χορευτικών του ομάδων και επικεφαλή τον χοροδιδάσκαλο και αντιπρόεδρό του συλλόγου Στέλιο Νικολάου.  

Με ομιλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελήμονος στο διοικητήριο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των φετινών Ελευθερίων Κομοτηνής.

Ο Ιεράρχης, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Είναι η μοίρα της χώρας μας και του λαού μας να αντιμετωπίζουν τις θύελλες της ιστορίας στην πιο έντονη μορφή τους. Σύμφωνα με την ιστορική μας εμπειρία, οι καταστροφές και οι συμφορές αντιμετωπίζονται με τη χάρη του Θεού, ώστε σύντομα να αποκαθιστούμε τις απώλειες. Κατά τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της Θράκης στο Ελληνικό Κράτος, καλό θα είναι να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια πού αντιμετωπίσαμε τότε. Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία αντίστοιχη δοκιμασία. Όπως και τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό και κοινωνικό αλλά μαζί ηθικό και πνευματικό. Όπως και τότε, βοηθός μας και ανεξάντλητη πηγή δύναμης πού αποτελούν ἡ παράδοση, η γλώσσα, η αίσθηση του τόπου, ὁ βαθμός του πατριωτισμού μας και η συνείδηση της ιστορικής μνήμης, πάνω απ’ όλα όμως η διαρκής Πρόνοια του Θεού που προστατεύει και καθοδηγεί σε έργα αγάπης και ευποιΐας τον ευλογημένο τούτο λαό της Θράκης».

Νωρίτερα, στο Ίδρυμα Παπανικολάου, εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις φωτογραφίας της Κωνσταντίνας Κόλλια και ζωγραφικής της Ελένης Πεχλιβάνη, ενώ στη συνέχεια, λαμπαδηδρομίες από φιλαρμονικές και πολιτιστικούς συλλόγους όπως και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος", μετέφεραν τη φλόγα της χαρμόσυνης επετείου στην κεντρική πλατεία, όπου ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης τους απένειμε αναμνηστικά δώρα, και χαιρετίζοντας την πρεμιέρα των εκδηλώσεων, επισήμανε:

«Ελευθέρια Θράκης 2013. 93 ολόκληρα χρόνια μετά, και η εθνική μνήμη παραμένει εναργής και ζωντανή, διαρκώς παρούσα, να μας υπομνηματίζει τον ασφαλή δρόμο της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας. Κι εμείς, οι επίγονοι εκείνων των ηρώων, που μας διασφάλισαν την ειρηνική κι ακηδεμόνευτη επιβίωση, στέκουμε δυναμικά στις επάλξεις της περιφρούρησης των εθνικών ιστορικών μας ενθυμήσεων και διοργανώνουμε εκδηλώσεις τιμής και απότισης του οφειλόμενου σεβασμού. Με οδηγό μας τις ιδέες της ανθρωπιάς και της ελευθερίας και συνοδοιπόρους μας τους Κομοτηναίους κάθε ηλικίας, στήνουμε γιορτή χαράς, πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γιατί οι διαδρομές της εθνικής επίγνωσης και της ιστορικής συνειδητοποίησης, για να είναι αποτελεσματικές και να τελεσφορούν ουσιαστικά στις καρδιές όλων μας, έχουν ανάγκη το ξεδίπλωμα του συνόλου των δημιουργικών εκφάνσεων της ανθρώπινης υπόστασης. Έτσι ώστε, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες του παρόντος και να σχεδιάζουμε το μέλλον με επάρκεια, αισιοδοξία και αξιοπρέπεια».

Επιμέλεια Κάλλη Ε.
Pontos-News.GR