13 Δεκέμβριος 2012, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 12:59

Αλευροχαλβάς

  • Αλευροχαλβάς

Ο αλευροχαλβάς είναι ένα πολύ εύκολο και υγιεινό γλυκό. Οι νοικοκυρές του Πόντου το έφτιαχναν συχνά. Συνήθιζαν να το φτιάχνουν ακόμη και τα Χριστούγεννα.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 ποτήρι του νερό ελαιόλαδο
  • 6 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • λίγη κανέλλα
  • ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα ή σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει αρκετά έως ότου αρχίσει να βγάζει καπνό.
  2. Αφού κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας σβολιάσει.
  3. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μίγμα με το καυτό αλεύρι και το ελαιόλαδο.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μίγμα και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
  6. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε όλο το μίγμα σε μια φόρμα και να το αναποδογυρίσουμε αφού κρυώσει.
  7. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και τον σερβίρουμε αφού έχει κρυώσει.


 Για να είναι επιτυχημένος ο χαλβάς πρέπει να ξεκολλάει από την πιατέλα.