26 Φεβρουάριος 2013, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:01

Αδελφοποίηση ΠΟΕ και Απόλλωνα Καλαμαρίας

  • «Ο Απόλλων Καλαμαριάς θα μετονομαστεί σε Απόλλων Πόντου» 2

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε επιστολή της στις 26 Φεβρουαρίου 2013 ανακοινώνει την αδελφοποίησή της με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, την ομάδα των Ποντίων.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ανακοινώνει με αισθήματα χαράς και μεγάλης ικανοποίησης, την  έναρξη  μιας μακράς και εποικοδομητικής συνεργασίας με το ιστορικό σωματείο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Καλαμαριάς, το οποίο είναι παγκοίνως γνωστό, ότι αποτελεί το διαχρονικό πυλώνα της ποντιακής ιδέας στον αθλητικό στίβο της χώρας .

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε. να στηρίξει ολόθερμα με τα 412 σωματεία μέλη της «Το αθλητικό οικογενειακό σπίτι» όλων των Ποντίων,  αποτελεί μια κατ’ ελάχιστο πράξη χρέους  προς τη μνήμη όλων των προηγούμενων γενιών των προσφύγων, που ήδη από το 1926 έχοντας ως σύμβολο αγώνα τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ κατακτούσαν σκαλί σκαλί όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής , επιστημονικής και πολιτικής καταξίωσης στην νέα κοινωνία υποδοχής στην μητροπολιτική Ελλάδα, μετά τα τραγικά γεγονότα του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ αποτελούσε, στις δύσκολες δεκαετίες της μεταπολεμικής Ελλάδος, το καμάρι των Ποντίων, το οποίο μαχόταν με υψηλά αισθήματα ευ αγωνίζεσθαι, στα σκληρά και χωματένια γήπεδα με τις πέτρινες εξέδρες, που χτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των απλών Ποντίων προσφύγων.

ΑΠΟΛΛΩΝ και λαός ήταν ένα σώμα και μια ψυχή σε σημείο που οι αγνοί φίλαθλοι και υποστηρικτές του να το αποκαλούν με αγάπη σε θαυμάσια ποντιακά «Το Μωρόν».  Ήταν δηλαδή το παιδί όλων των Ποντίων, που  τα μεγάλα ταλέντα του, είχαν όλα την τύχη να έχουν επίθετα σε «ίδης», να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους, θαμπώνοντας με το αθλητικό τους ήθος και τις ικανότητές τους, φίλους και αντιπάλους .

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θεωρεί τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ τον αθλητικό αδελφό της, γεννημένη από τη ίδια μάνα που δεν είναι άλλη από την ιερή γη του Πόντου.

Καλούμε κάθε σωματείο μέλος μας, σε όλη την Ελλάδα, να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την περηφάνια και την αρχοντιά στους αθλητικούς χώρους, που εκπέμπει ο αδερφός μας, ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, να επιστρέψει εκεί που ανήκει και μαζί να προχωρήσουν στα δύσκολα αλλά αληθινά μονοπάτια της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων. Για το σκοπό αυτό εξάλλου συνδιοργανώνουμε με πυρετώδεις ρυθμούς, μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα, την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στο γήπεδο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ μεταξύ των Ποντίων παλαιμάχων και της τροπαιούχου Εθνικής Ελλάδος του ΕURO 2004.

Mε επικεφαλής και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την  μεγάλη ποδοσφαιρική δόξα του παρελθόντος, Πόντιο αδερφό μας Αντώνη Αντωνιάδη, ο αγώνας θα τελεσθεί και θα αφιερωθεί στην ιερή μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και εντάσσεται στις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις της Π.Ο.Ε. με αποκορύφωμα τις δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα την Κυριακή 19 Μαΐου 2013.