12 Φεβρουάριος 2013, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2014, 16:43

Νυφέπαρμαν: Το Ποντιακό έθιμο που τηρείται μέχρι σήμερα

  • Νυφέπαρμαν: Το Ποντιακό έθιμο που τηρείται μέχρι σήμερα

Ένα από τα πολύ γνωστά έθιμα των Ποντίων είναι το Νυφόπαρμα ή Νυφέπαρμαν, το οποίο συνηθίζουν πολλά ζευγάρια να τηρούν μέχρι και σήμερα.

Στον Πόντο

Το γλέντι και οι προετοιμασίες για το γάμο ξεκινούσαν από την Τετάρτη πριν τον γάμο. Το μεσημέρι της Κυρικής (ημέρα του γάμου) ο γαμπρός, πάνω σε άσπρο άλογο, συνοδευόμενος από τον κουμπάρο, με προπορευόμενους το λυράρη και τους χορευτές και ακολουθούμενος από συγγενείς και φίλους, πήγαινε στο σπίτι της νύφης. Μαζί του έφταναν εδώ το νυφικό, τα στέφανα και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για τη στέψη, καθώς επίσης και μια πίτα. (Η πίτα ήταν ετοιμασμένη από την Παρασκευή, φτιαγμένη από τους συγγενείς του γαμπρού και στολισμένη με κόκκινο μετάξι. Εάν στη διάρκεια του ψησίματος της πίτας στο φούρνο καιγόταν το μετάξι, τότε έλεγαν πως η νύφη δεν ήταν τίμια.)

Και η πομπή του γαμπρού συνέχιζε το δρόμο για το σπίτι της νύφης. Σε κάποιο στενό δρομάκι καρτερούσαν τη συνοδεία του γαμπρού οι γειτόνισσες της νύφης. Μ’ ένα σχοινί έφραζαν το πέρασμα και τότε μόνον άφηναν το γαμπρό και τον κουμπάρο να περάσουν, αφού πρώτα τους έδιναν γενναίο φιλοδώρημα. Το ίδιο γινόταν και στην εξώπορτα του πατρικού της νύφης, όπου τα αδέλφια και τα ξαδέλφια της νύφης εμπόδιζαν την είσοδο.

Την πόρτα του δωματίου της νύφης την φύλαγαν οι φίλες της εμποδίζοντας το πέρασμα του γαμπρού και του κουμπάρου. Ελευθέρωναν τη είσοδο αφού κι αυτές εισέπρατταν ένα ποσό από τον κουμπάρο.

Μια συγγενείς της νύφης κρατούσε ένα πιάτο με αυγά ομελέτα. Έπρεπε όμως και πάλι ο κουμπάρος να… ελαφρώσει την τσέπη του για να φάει τα αυγά ο γαμπρός. Ενώ γινόντουσαν αυτά, τα κορίτσια στόλιζαν τη νύφη τραγουδώντας διάφορα χαρούμενα τραγούδια γεμάτα με παινέματα για τη νύφη. Ύστερα απ’ αυτό οι συγγενείς του γαμπρού έσπαγαν τη πίτα στο κεφάλι της νύφης και τα κομμάτια τα μοίραζαν στα κορίτσια. Με το ξεκίνημα για την εκκλησία οι συγγενείς εύχονταν στη νύφη «καλά στέφανα».

Καθώς κατέβαινε η νύφη τα σκαλοπάτια του πατρικού της βοηθούμενη από τα αδέλφια της, ο λυράρης τραγουδούσε ένα αργό και συγκινητικό τραγούδι, που μιλούσε για τον αποχωρισμό της νύφης από τους δικούς της και το σπίτι της. Ήταν η στιγμή που, όχι μόνο η νύφη κι οι δικοί της, αλλά και όλοι οι καλεσμένοι δάκρυζαν.

Σήμερα

Και σήμερα τα νέα ζευγάρια με παρόμοιο τρόπο ακολουθούν την παράδοση και κάνουν το νυφόπαρμα.

Το άλογο έχει αντικατασταθεί με αυτοκίνητο στο οποίο μπαίνει το ζευγάρι και ακολουθούμενο από συγγενείς και φίλους πηγαίνουν μαζί στην εκκλησία.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε επίσης

Γάμος στον Πόντο