19 Νοέμβριος 2012, 07:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:38

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Κακοποίησης

  • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Κακοποίησης

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αφιερώνει την εβδομάδα από 14 έως και 21 Νοεμβρίου σε δράσεις με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων μας ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

Ο Δημήτρης, μόλις στα 2 του χρόνια, είχε ήδη βιώσει τους ξυλοδαρμούς της μητέρας του από τον πατέρα, αλλά και την εγκατάλειψη από τη μητέρα του η οποία τον άφηνε μόνο του στο σπίτι για ατελείωτες ώρες. Ο Δημήτρης, χωρίς καμία φροντίδα, κατέληξε να τρέφεται με φελιζόλ! Σήμερα, είναι στο Χαμόγελο του παιδιού κι έχει βρει την οικογένεια που δεν είχε ποτέ.

691 περιπτώσεις όπως αυτή του Δημήτρη και ακόμα πιο σκληρές, έφτασαν ως καταγγελίες στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 από 01/01/2012 έως και 31/10/2012, τις οποίες και προώθησε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές

Το ίδιο χρονικό διάστημα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε σε επιτόπια παρέμβαση 122 παιδιών που βρέθηκαν σε άμεσο κινδύνο, εκ των οποίων τα 66 έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον!

Διεθνώς, ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ακόμη φτάσει την ηλικία των 18, ενώ μόνο μία στις τρεις υποθέσεις θα δηλωθεί.

Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Μελέτες της Mayo Clinic (HΠΑ), του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (HΠΑ) καθώς και άλλων φορέων, ανακαλύπτουν συνεχώς ότι το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης οδηγεί σε πολλαπλές διαταραχές της υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του παιδιού, προκαλώντας ένα τεράστιο βάρος για όλη τη ζωή των θυμάτων και μια ευρεία πρόκληση για τη δημόσια υγεία.
                                                        
Μελέτη του 2010 της Mayo Clinic εντόπισε ότι το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης σχετίζεται με τάσεις αυτοκτονίας, μετατραυματικό στρες, διαταραχές άγχους, κατάθλιψης, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές στον ύπνο.

Η σεξουαλική θυματοποίηση επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγειά του για την υπόλοιπη ζωή του. Δημιουργεί κινδύνους για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, περιλαμβανομένου και του κινδύνου για θάνατο από διαβήτη, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ευχή μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί ώστε κανένα παιδί να μην υποστεί ξανά οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση.

Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας το επίσημο site μας www.hamogelo.gr  καθώς και τα social media (Facebook, Twitter) του Χαμόγελου θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μελέτες, άρθρα, videos, πραγματικά περιστατικά και μαρτυρίες σχετικά με την παιδική κακοποίηση.

Σήμερα που η χώρα μας διανύει μία από  τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων ετών, τα παιδιά μας, τα πιο ευαίσθητα, ελπιδοφόρα και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας, μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ!

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένα παιδί που έχει βιώσει, στην πιο καθοριστική περίοδο της ζωής του, την πιο άγρια και βάναυση πλευρά της.

Ωστόσο, υπάρχει λύση για κάθε παιδί που έχει πέσει θύμα κακοποίησης κάθε μορφής.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της Εθνικής Γραμμής SOS 1056, και πληθώρας άλλων δράσεων, έχει καταφέρει να επιστρέψει το χαμόγελο σε εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Αρκεί όμως αυτό? Δυστυχώς όχι!
Σήμερα που οι επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης και δυστυχώς οι υφιστάμενες δομές πρόνοιας δεν επαρκούν, τα παιδιά μας έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Συνεχίζουμε λοιπόν το έργο μας δυναμικά, με ακόμα περισσότερη ένταση. Σε αυτή την προσπάθεια σας χρειαζόμαστε δίπλα μας!

Άραγε τι αξίζει περισσότερο από το χαμόγελο ενός παιδιού;

Πηγή: hamogelo.gr