23 Οκτώβριος 2012, 11:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Από αύριο ο Μπάτλερ θα μιλάει Ποντιακά

  • Από αύριο ο Μπάτλερ θα μιλάει Ποντιακά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανιδρύει την «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η παράσταση «100 λογιών ζαντίας», βασισμένη στο έργο «Αυτά που είδε ο  Μπάτλερ», του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αύριο Τετάρτη  24 Οκτωβρίου 2012 στις 21.00.

Η Ποντιακή Σκηνή του ΚΘΒΕ καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1979, με το έργο του Γεωργίου Κ. Φωτιάδη, «Τα σκοτάδια ή ο Λαζάραγας». Έκτοτε, έχουν παρουσιαστεί, στο πλαίσιο αυτής, τα  εξής έργα:  «Η προξενεία» (1980), «Πουγαλεμένα ψήα» (2000), «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» (2002) & «Της Τρίχας το Γεφύρ'» (2005).

Με το έργο «100 λογιών ζαντίας» εγκαινιάζεται η επανίδρυση της «Ποντιακής Σκηνής» του ΚΘΒΕ. Μια καυστική, σουρεαλιστική κωμωδία, που παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, στη Μονή Λαζαριστών. Την παράσταση θα συνοδεύουν και υπέρτιτλοι.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

 «Οι παλαλοί σο’ άσυλον εχάσανε ταχούλ
Κι οι αχουλήδες οξουκιές περάνε Beautiful»…

Σε μία ψυχιατρική κλινική, κάποια απρόοπτα περιστατικά έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν σε σπαρταριστές σκηνές γέλιου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον παραλογισμό της καθημερινότητας, την υποκρισία που όλοι λίγο ή πολύ κρύβουμε, αλλά και την αδυναμία όλων μας να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους γύρω μας.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Τα θέματα που βάζει ο Τζο Όρτον και οι καταπληκτικοί διάλογοι σε αυτό το θεατρικό έργο είναι αδύνατον να αφήσουν αδιάφορο όποιον έχει την πολυτέλεια να… σκέφτεται.

Ένα σαρκαστικό «happy end» όπου όλα βρίσκουν τον «σωστό» δρόμο, αλλά και διάλογοι που δεν τυπώνονται ευκαιριακά στο μυαλό μας, προκαλούν το γέλιο για το γελοίο αυτό που ζούμε σήμερα.

Η ψυχιατρική κλινική ίσως είναι ο πιο εύστοχος χώρος για να εξελίξει ο συγγραφέας μας την ιστορία. Εκεί  λοιπόν εγκλωβίζει τους ήρωες του έργου του. Ένας χώρος όπου τους κόβεται το φως και το «από μηχανής» κράτος τους καθοδηγεί.

Το κωμικό και το σοβαρό συνυπάρχουν. Εμάς μάς μένει να τα αναγνωρίσουμε και να αναρωτηθούμε. Με όχημα την παράσταση ας συνταξιδέψουμε με γέλιο, εκεί που μας οδηγεί ο συγγραφέας.

Ήταν μια ευτυχής συγκυρία η πρότασή μου να  παρουσιάσω το συγκεκριμένο έργο στην ποντιακή διάλεκτο, καθώς συνέπεσε με την επιθυμία του Σωτήρη Χατζάκη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου,  να επανιδρύσει ουσιαστικά την Ποντιακή Σκηνή. Έτσι, η πρότασή μου βρήκε γόνιμο έδαφος.

Τάσος Παλαντζίδης

Σεχτικά άρθρα:

Ο μπάτλερ μιλάει ποντιακά
24 Οκτ 2012: Θεατρική ποντιακή παράσταση «100 λογιών ζαντίας»